Sunday 6th January 2013

38 today. Happy birthday to me. :)

Monday, September 06, 2010

Mencari Inspirasi Nak Kerja

I really should be on holiday already. But since I am not, I thought I'd spice up the day today and come to work in abaya, smokey eyes complete with stilettos. Apa lah sangat, right. Prolly, for some of you, that is your standard uniform to work. But it is kind of a big deal for me. I am more the clean-your- face, tone and mosturize kind of girl. Slap on the sunscreen and I am ready for work. Maybe a swish of black liquid eyeliner and gloss when I am in the mood. That's the extent of make-upness.


The other thing was, I had no idea how to make this smokey eyes look. A quick reference to Mr Google landed me a picture clear enough on how it should look like.

Picture from : here

So, berbekalkan my multiple coloured pallette that I have had since my wedding (yes, it has been that long), I just gave it a shot. Since the pallette memang dah lama gila, I DO NOT even own any proper brush for the challenge. I just made do with my four fingers on my right hand, each finger dedicated for one colour :black, dark brown, brown and white. (Tu la, banyak gila kaler, okies.)

And the result?

Tadda!!!!!

Boleh la kan? Hahahahahaha
Bangga siut!!!!

This will be my reference for my other baju rayas:

Pictures from: here , here , here and here

Have a good day, y'all. No matter if you are on leave or still stuck in the office like me. :)

-dillz blogging out-

18 comments:

jelita78 said...

ohhhh cun gaks tu...
i can imagine u buat kelips kelips sexy mexy ngan mata tu.. hehehehe..

anyway, glad to hear you're getting better..
stay strong ok..

selamat hari raya and mintak maaf bebanyak yerr kak dilzz for salah silap kite..
ampun..
muahsss!! take care!

dillazag said...

jelita,
hahahahahaha.. :) lama dah tak berblog, sekali entry make-up daa... :)

Selamat hari raya to you too and maaf zahir batin. Cuti or kerja today?

Aapitz said...

weiihhh, kak dillz

rajin nyer nak masuk opis balik...cuti jer laaa terusss

btw...tak nampak sgt lerr akak makeup tuh, nampak eye liner jer..

Bab jari jadi brush tuh, lawaksss tau...tp oker jer, pakai tgn lagi senang.. nanti dah prektis slalu make up kat mata..lelama jadi terrer aaa tuh

Ciowww, selamat hari raya..take care

jelita78 said...

kat opis lerrr ni hahh..
kalu dah balik kampung, jangan harap lerr nak online.. hehehe..
byk buat kuih raya dillz?
ke main tunjuk tunjuk je?

the principal said...

dillz

i can relate to the makeup yg dah umur 10 tahun & au naturale face

selamat hari raya sis. Ada yg stuck kat off mcm u or ada yg mcm k emy, stuck kat rumah, doing nothing but dgr lagu raya all day long

The Momster said...

sekali sekala do things out of the norm, it does perk us up rite? :D

selamat bermakeup!

dillazag said...

Aapitz,
Mana nak nampak sangat. Saya ni kan "cerah". Part eyeliner je yang confident dah dok bercelak je selama-lama nih..
Takpelah, yang penting cantik di mataku. Muahahahahahaha..

jelita,
Tak de maknanya buat kuih. Memang harus tunjuk-tunjuk je tahun ni.. maybe next year when our next door dah siap, ada chan nak buat sendiri. :)

dillazag said...

Principal,
Dasar pompuan peMalas kan? Muahahahaha. You and me, we are the same lah sista! Kat sini pun ada colleague tgh main lagu raya jugak. :)

momster,
Yes! Yes! and Yes! :)

Along said...

I tried wearing eyeshadow once to work. Then officemate tegur...ko kenapa, awat mata ko berkulat je ni?

Demmm!! Terus ilang selera nak bermake up sakan. Bagus...save my money..muahahaha..

KS said...

vahhh.. meriah btol!! siap ada mekap khas for every bajus kekekeke..

selamat hari raya & maaf zahir batin kak!

dillazag said...

Along,
Damn. Langsung tak membakar semangat cuba jaya. hahahahahaha

KS,
Baju raya sikit je. (Tak macam Khalimah *bukan nama sebenar* ada 7 pasang) Reference je lebih...

Superfluous_Babe said...

aaahh jealous tengok make up mata yang cantik2 nih. mata kite kecikkk kelopak mata pun kecikkk je. so susah sgt nak buat make up tone2 bagai. apalagi smokey mokey tu semua.

tp tak per, asalkan cantik dimataku kan kak dilla? hehehehhhh

Auntie Yan said...

awww.. k. dilla, like mata kucing.. sexy tu.. ;)

Z.Y. said...

aku pon sampai sekarang tak reti2 nak mekap mata. takat eyeliner je bleh la... oh yes and mascara, harus! kalo ko nak bersmoky eyes kak, silalah invest in a mascara as well ye hehe

selamat ari raye! maaf zahir batin :D

dillazag said...

Zasya,
hahahahhaha
One word : Falsies!!

Yan,
hey girl! Didn't know you have a face painting biz by the side. Good on ya, babe! :)

Saya saje je, menggedix. Mood raya sudah mari, so I was looking for a distraction!

dillazag said...

Z.Y,
Ya benar.. I am gonna go buy me a a good eyelash curler and mascara. Falsies , kalau berani. Muahahahahahaha

Selamat hari raya to you too, babe!

KS said...

haha.. sapakah khalimah yg ada sampai 7 pasang tu??

mungkin baju raya dia sket je tapi dia amik skali baju ngan opis yg ditempah sebelum ni, tu jumlah jadi 7 dan terus jadi baju raya since belom dipakai..

haha.. siap buat disclaimer gitu :P

en_me said...

vollee jerr..